Plaatsen en kastelen met de naam Altena
Plaatsen en kastelen met de naam Altena
De naam Altena komt op vele plaatsen voor.
Zo zijn er in Nederland al enkele tientallen, maar ook in Belgie en Duitsland is de naam Altena terug te vinden.
Zo zijn er kastelen en vooral ook boerderijen welke deze naam dragen. Een aantal daarvan zijn weer
terug te vinden in de stambomen van de verschillende families met de naam (van) Altena.
Op deze pagina wordt geprobeerd een overzicht te geven van alle plaatsen waar de naam Altena gevonden wordt.
In Nederland:
In Friesland:
- Bij Makkum een boerderij met de naam Altena.
Deze boerderij is nog steed terug te vinden, circa een km ten oosten van Makkum.
- Bij Dokkum een herberg met de naam Altena
- Bij Sint Annaparochie: Buurtschap Nij Altoenae, deze naam komt waarschijnlijk van Dirk Oem van Wijngaarden, die op het kasteel Altena bij Delft woonde, hij was een van de eerste bedijkers van het Bildt. De oorspronkelijke naam van Sint Annaparochie was Altena, een latere nieuwe plaats dichter bij de friese kust werd toen Nij Altoena genoemd. Zo was de oorspronkelijke name van Sint Jacobiparochie 'Wijngaarden' en er was ook nog een 'Kijfhoek'.
In Drenthe: - Buurtschap Altena bij Peize met niet ver daarvandaan het buurtschap 'Alteveer'.
In Overijsel:
- Bij Hardenberg een boerderij met de naam Altena
- Bij Markelo een boerderij met de naam Altena
- Kasteel Altena aan de IJssel tegenover Deventer (op de plek waar nu restaurant 't Diekhuus is gevestigd):
De geschiedenis van deze plek gaat terug tot in de 16e eeuw. Toen stond hier Kasteel Altena van de Hertog van Gelre. Hij wilde zijn gezag laten gelden en begon Deventer uit te hongeren. Het verhaal wil dat de soldaten van de hertog van het kasteel in de kookpotten van de Deventernaren keken om de vorderingen nauwlettend te volgen. In de volksmond heette het kasteel al gauw Kiek in de pot. Na het beleg in 1528, had Deventer geen stenen meer om te bouwen. Kasteel Altena werd daarom afgebroken. De stenen werden gebruikt voor de bouw van de Deventer Waag. In de zijgevel van de Waag kun je nog een grappig beeldje vinden dat aan deze geschiedenis herinnert.
In de afgelopen eeuw was het niemand minder dan Koningin Wilhelmina, die gecharmeerd was van dit prachtig plekje. Op zomers dagen heeft zij hier vaak geschilderd. Deze schilderijen zijn nog steeds te zien op ‘Paleis het Loo’ te Apeldoorn.
- Kasteel Altena bij Beckum (Hengelo). Dit kasteel is in 1475 vernield.
Nu zijn er nog de boerderijen klein en groot Altena uit 1844 te vinden.
Deze liggen aan het Altena's voetpad welke leidde naar de kapel van het kasteel.
Zie ook: http://members.home.nl/m.tettero/Geuzen/Kevelham.htm
- boerderij Altena aan de weg van Borculo naar Neede, bij de afslag naar Haarlo
In Gelderland:
- Bij Lunteren:
Bij Groenlo de schans Altena. Zie: http://www.circumvallatielinie.nl/nieuws.html en http://www.circumvallatielinie.nl/docs/de_slag_om_groenlo_tijdschrift_vd_rvhce_-_september_2015.pdf
In Zuid Holland:
- In Moordrecht een boerderij AltenaBron: regiokrant voor de Zuidplaspolder met dank aan A. Timmerman
- Bij Delft (Den Hoorn) een kasteel met de naam Altena.
Eerste bewoning rond 1250.
Dit kasteel bestaat niet meer, wel is de naam nog terug te vinden in het park op
de plek waar het kasteel gelegen heeft. Dit is ongeveer waar nu de Calv? fabriek staat.
Citaat van http://thema.delft.nl/archeologie/ :
In 1435 liet Gerrit Gerritszoon Van Egmond een kasteel verrijzen bij Delft. Het was een rechthoekige zaal met een traptoren er tegen aan op een rechthoekig eiland omgeven door een slotgracht. Latere generaties kasteeleigenaren voegden gebouwen toe waardoor een door een complex ontstond met een door gebouwen en door muren omringde binnenplaats, en een ronde toren schuin tegenover het hoofdgebouw.
Willem van Oranje liet dit kasteel in 1573 afbreken, want de Spanjaarden mochten geen gelegenheid krijgen om vanuit Altena de stad aan te vallen.
In 1612 werd Altena herbouwd. Het uiterlijk had toen meer weg van een voornaam herenhuis dan van een kasteel. Van 1680 tot 1730 deed dit pand dienst als herberg en er was een rederijkerskamer gevestigd. Door de ligging van Kasteel Altena buiten de stadspoorten van Delft ontrok men zich aan betaling van stedelijke accijnzen. Toch takelde het pand steeds verder af. Het kwam leeg te staan en werd in 1761 afgebroken.
Altena ligt in de Voordijkshoornsepolder in de nabijheid van de Kastanjewetering. Deze polder maakte juridisch onderdeel uit van de Vrijenban, gronden die oorspronkelijk tot de Hof van Delft hebben behoord. Altena was met de stad Delft verbonden via de Laan van Altena, van oorsprong bezit van het klooster Koningsveld.
De Altenahoeve welke naast het kasteel stond bestaat nog wel:
- Kasteel Strijen, tijdelijk eigendom van de heer van Horne en Altena:
Het huis zou rond 1288 gebouwd zijn door Willem van Strijen. Diens dochter Aleid huwde met Claes van Putten, waardoor het huis in diens familie kwam. Hun dochter Oda trouwde met Willem van Horn en Altena, waardoor het kasteel in die handen kwam.
In Noord Brabant
- In het land van Altena een kasteel Altena bij Almkerk.
Dit is de zetel geweest van de nederlandse heren van Altena.
Citaat:
Het dorp Almkerk is gelegen aan de Alm, momenteel niet meer dan een flinke wetering, maar in de Middeleeuwen een belangrijke rivier. De heren van Altena bouwden aan de Alm, even buiten het dorp, hun kasteel.
Alhoewel het kasteel is verdwenen, is de motte of kasteelheuvel nog duidelijk in het landschap te herkennen.
Deze ets werd gemaakt in de 17de eeuw door R. Roghman:
-Poederoijen, kasteel Loevestein : Aanvankelijk bestond het kasteel slechts uit een versterkte woontoren.
Deze werd rond 1330 gebouwd in opdracht van de heren van Altena.
Het ging hier om Dirk Loeve van den Horn, oom en voogd van de heer van Horne en Altena.
Zie ook: http://mathieu.leidenweb.nl/kasteel_loevestein/nl_kasteel_loevestein.html
- Heerle, het goed Altena.
In Limburg:
- Kasteel Horn, in 1243 eigendom van de heer van Horne en Altena:
Zie: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra063/horn.htm
Op de Nederlandse Antillen: - Curacao:
Deze naam is waarschijnlijk door Peter Stuyvesant naar Curacao gebracht. Hij was hier namelijk gouverneur en hij bracht de naam Altena ook naar de kolonie in de huidige Verenigde Staten.
In Belgie:
- Kruibeke, (Antwerpen) een kasteel met de naam Altena, thans klooster van de Broeders van Liefde.
Citaat van http://www.ping.be/~andromed/kruibeke.html:
1262 behoorde Cruebeke aan de kastelen familie van Ghendt, die het kasteel Altena bewoonden. Later zoals zoveel zaken in deze streek kwam het in handen van de graven van Vlaanderen.
Het Altena kasteel werd reeds bewoond in 14 de eeuw. Het werd in 1368 vernieuwd. Het huidige kasteel is gebouwd in 1594 ter vervanging van het uitgebrande kasteel van tien jaar daarvoor. Tot in 1850 werd het onafgebroken bewoond door de familie Lanfrancy. Daarna kwam het in het bezit van E.P. Filip, ridder Le Boucq de Beaudignies, en in 1878 herstelde burggraaf Julius le Beaudignies het en vergrootte het. Van 1946 tot 2000 was het in het bezit van de zusters van de H. Vincentius ? Paolo, die het gebruikten als rusthuis. Oktober 2000 nam de congregatie van de broeders van Liefde het kasteel over, nadat de laatste rusthuis bewoners weg waren. Deze orde maakten er een studie en vormingsplaats van. De meeste studenten zijn tweedejaars novicen van over de ganse wereld.
.
- Bij Damme een kasteel met de naam Altena
Citaat van www.damme-online.com:
De omgeving van het kasteel Altena werd vermoedelijk al in de 13e eeuw bewoond en bewerkt; van de heerlijkheid "Altena" is voor het eerst sprake in een geschreven bron in de 14e eeuw. Het verhaal gaat dat het kasteel zijn oorsprong vindt ten tijde van graaf Gwijde van Dampierre. Duitse soldaten van de graaf von Altena vochten met de Vlaamse graaf mee tegen de Franse koning (1297-1302) Als dank zou de Vlaamse graaf deze kleine heerlijkheid hebben geschonken aan de Duitsers. Aldus het verhaal... De heer van Altena was leenplichtig aan de graaf van Vlaanderen en had op zijn beurt 9 achterlenen die rond de heerlijkheid lagen. De heerlijkheid was zo'n 19 ha groot, de lenen zelf zo'n 16 ha. Het kasteel met tuin staat op een perceel van ongeveer 1 ha en is omringd met een walgracht. Een eeuwenoude eikendreef biedt toegang tot het domein vanop de Moerkerke steenweg.
- Heers/Mechelen-Bovelingen: de aanhorigheden, park en dreef van het verdwenen kasteel Altena, gelegen Altenastraat 39 – 41 – 43
- Kontich, Aan de Antwerpsesteenweg treft u het vroegere kasteel Altena aan, dat thans dienst doet als gemeentelijk ontmoetingscentrum en school. In het park is door de Zusters van de Heilige Harten een nieuw kloostercomplex opgetrokken.
-Aubel: kasteel Altena : landelijk burgerhuis uit 1620, robuust, grachten, overblijfselen te zien van de ophaalbrug
In Duitsland:
- De plaats Altena met kasteel.
Dit is de zetel geweest van de duitse graven von Altena.
In de Verenigde staten:
Fort Altena, door de Nederlanders (onder leiding van Peter Stuyvesant) veroverd op de Zweden,
welke het Fort Christina hadden genoemd.
Later in handen van de engelsen gekomen.
Dit Fort lag in het huidige Wilmington, Delaware.
Fort Christina (park)
(1638 - 1680's?), Wilmington
This is the site of the state's first permanent settlement where the Swedes landed in 1638. The colony became known as New Sweden. When the Dutch took over from 1655 to 1665 they renamed it Fort Altena. Dutch seige batteries were located across the Christina River on Tennaconck's Land (a four-gun earthwork); a six-gun logwork south of the fort (Mosquitoburg); a six-gun logwork west of the fort in Christinaham (Ratburg); and a four-gun logwork on Timber Island northwest of the fort (Flyburg). The Dutch named the batteries according to the local pests. The British then took control of the area in 1664 and stationed troops at the fort. The Swedish settlers stayed and swore allegiance to the British. The fort was eventually abandoned and fell into ruin. Site now marked by a black granite monument.
Visit the Kalmar Nyckel, a replica of the ship that brought the first permanent settlers to the region.
- In Brazilie : Zo werd de oude Portugese versterking ‘Forto do Arraial Novo do Bom Jesus’ bij het huidige Recife in Brazilië na verovering door de Hollanders omgedoopt tot ‘Fort Altena’.
Vervolg:
Created: 2011-02-06 16:41:01