Extra informatie
Volgens het R.K.Trouwboek van Makkum trouwde Rein Liskes op 14 jan.1741 met Ymcke Jacobs. Naar een schatting van Wierda zal Rein rond de 25 jaar geweest zijn toen hij trouwde; dan zal hij dus rond 1716 geboren zijn, zijn oudere broer Douwe rond 1712 en zijn halfbroer Pieter Sytses rond 1725. Douwe Liskes overleed, volgens de R.K. registers op 4 februari 1738, rond de 26 jaar oud. Wytske Taeckes overleed op 17 october 1733. Toen Rein Liskes dus in 1741 met Ymcke Jacobs trouwde, was hij wees en ook zijn beide broers waren al dood. Ymcke Jacobs trouwde met goedvinden van haar vader, Jacobs Feyckes van Schraard, gehuwd met Ulckje Douwes. Houw, gelegen onder Cornwert, werd hun woonplaats.Op 4 november 1741 is hun dochter Wytske in het doopregister te Makkum ingeschreven. Bij het doopsel van het volgende kind, Ulckje, op 14 december 1742 is hun "woonplaats Sotterum, twee kilometer dichter bij Makkum. Toen hun zoon Liske Reins geboren werd op 6 februari 1745 en hun dochter Hiltje op 26 september 1747, werden zij in het doopboek van Sint Franciskus te Bolsward ingeschreven. In beide gevallen staat vermeld als meter: Ulckje Jacobs, wat verstaan moet worden als Ulckje, de vrouw van Jacobs Feyckes. De grootmoeder verbleef toen tijdelijk bij het echtpaar met de vier kinderen. Bij een toenmaals gehouden telling staat ze als zevende gezinslid vermeld.
De namen Wytske en Ulckje waren van de wederzijdse grootmoeders van de kinderen. Liske droeg de naam van zijn grootvader, zoals gewoonlijk. Hoe het kind Hiltje aan zijn naam kwam, konden Wierda en Pieter Liskes uit de volgende gegevens verklaren: In de jaren dat Rein Lis-kes en Ymcke Jacobs te Harkezijl woonden, woonde onder Pingjum het echtpaar Wybe Jelles en Hiltje Bauckes op een boerderij, die nabij het gebied van Surigh lag. Uit een gevonden geschrift is ons bekend dat de vrouw veelal Hiltje van Suri-gh genoemd werd. Dit echtpaar heeft o.a. ook een kind gehad dat Liske heette en jong gestorven is. Wij veronderstellen nu, dat Hiltje van Surigh die naam kreeg, toen zij weduwe was en verder dat zij een oud-tante was van Rein Liskes en weldoenster van dit gezin, dat hierin aanleiding zag om een van hun kinderen die naam te geven. Wij hebben niet kunnen ontdekken wanneer Hiltje van Surigh gestorven is, doch haar overlijden kan wel de oorzaak zijn geweest van hun verhuizing naar Wons.
Uit de registers van de parochie Makkum noteren wij nog: Rein Liskes, overleden te Wons op 17 sept. 1756. Ymcke Jacobs, overleden te Schraard op 20 juni 1762. Hiltje Reins, overleden te Schraard op 31 maart 1766. Rein Liskes stierf dus reeds op 40-jarige leeftijd.
De oudste dochter, Wytske, getrouwd met Bernard Beens, vonden we op 25 juni 1769, bij de doop van hun zoon, Been, met Liske Reins als peter. Bij het doopsel van hun dochter Ymck fungeerde Ulckje Reins als meter. Zij was getrouwd met Sjoerd Hielkes, die zijn zoon liet dopen met de naam Hielke. Hierbij trad Liske Reins weer op als peter, zoals is aangegeven in het doopboek van Makkum. De enige stamhouder, Liske Reins, geboren 6 februari 1745, verloor dus zijn vader op 12-jarige leeftijd. Zes jaar later overleed zijn moeder te Schraard en vier jaar later zijn zuster Hiltje, ook te Schraard. Zij zijn dus na de dood van de vader van Wons naar Schraard verhuisd. De dochters Wytske en Ulckje waren gehuwd, zodat alleen moeder en zoon overbleven. De meest waarschijnlijke reden van de verhuizing is de dood van Ymckjes vader, Jacob Feyckes. Liske Reins is toen waarschijnlijk in het boerenbedrijf van zijn grootvader getrokken alwaar zijn grootmoeder, althans in 1780, nog leefde. Wij vinden in 1781 een belastingaanslag die van grootvader op kleinzoon is overgegaan.
Created: 2011-05-20 14:50:22 by: Gerard Edit
Add Info